فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حیدر احمدی، محمد عصاریان*، زهرا ایزدی صفحات 1-20
    هدف

    این مقاله قصد دارد مهم ترین عواملی را که باعث شکست رستوران های زنجیره ای در بحران کووید-19 می شود، با رویکرد مبتنی بر منابع شناسایی و اولویت بندی کند تا بتوانند تصویری روشن از این عوامل برای عبور از چالش های این بحران داشته باشند.

    روش

    روش این پژوهش از نوع آمیخته و جامعه آماری این پژوهش رستوران های زنجیره ای هستند که در مرحله اول که به صورت کیفی انجام شده است، پس از بررسی مقاله های گذشته و شناسایی تعدادی عوامل، برای صحت سنجی آنها و یافتن عوامل دیگر با خبرگان مصاحبه صورت گرفت، خبرگان به صورت هدفمند از میان مدیران و مشاوران رستوران ها انتخاب شدند و عوامل شناسایی شده در سه گروه مدیریت، فرهنگ و منابع دسته بندی شدند، با استفاده از آزمون t میانگین عوامل به دست آمد و در مرحله دوم که به صورت کمی انجام شده است، با طراحی پرسش نامه با استفاده از روش بهترین- بدترین مقایسه زوجی بین شاخص ها انجام و عوامل رتبه بندی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که عامل عدم انعطاف پذیری به عنوان زیرمجموعه فرهنگ با وزن 0/155 در درجه اول اهمیت قرار دارد، پس از آن عامل عدم بهره وری با وزن 0/140 به عنوان زیرمجموعه مدیریت و در نهایت عامل کاهش سرمایه گذاری با وزن 0/042 به عنوان زیرمجموعه منابع قرار دارند.

    کلیدواژگان: بحران، روش بهترین- بدترین، رویکرد مبتنی بر منابع، شکست کسب و کارها، کووید-19
  • عبدالحمید بیات*، میثم لطیفی صفحات 21-44

    دفاع مقدس به عنوان یکی از برهه های تاریخی که با پیروزی ملت ایران به اتمام رسید، درس ها و آموزه هایی دارد که باید به وسیله پژوهشگران بررسی شده و به الگو و نظریه تبدیل شود. سبک فرماندهی فرماندهان، یکی از ابعاد مهم آن دوران است که در پژوهش حاضر موردتوجه قرار گرفته است. بیست نفر از فرماندهان دفاع مقدس - با در نظر گرفتن تنوع جایگاه فرماندهی، شهرت و وجود منابع در دسترس- مورد مطالعه کتابخانه ای قرار گرفتند. اسناد به دست آمده با رویکردی کیفی و از روش تحلیل مضمون، کدگذاری و تحلیل شده و پس از اعتبارسنجی در دو مرحله، چهار سبک فرماندهی جهادی در فرماندهان آن دوران احصا شد: «نتیجه گرایی خلاقانه (توجه به هدف با تکیه بر هوشمندی)»، «نتیجه گرایی اقتدارگرایانه (توجه به هدف با تکیه بر اقتدار)»، «کادرسازی عاقلانه (توجه به نیروها با تکیه بر هوشمندی)» و «پشتیبانی پرقدرت (تمرکز بر نیرو با تکیه بر اقتدار)».

    کلیدواژگان: سبک فرماندهی، فرماندهی، دفاع مقدس، تحلیل مضمون، مدیریت منابع انسانی، گونه شناسی
  • حامد دهقانان*، وحید خاشعی، سید مجتبی محمودزاده، مهیا محمدی صفحات 45-69

    هدف این مقاله شناسایی گفتمان حاکم بر متون مربوط به راهبردهای توسعه منابع انسانی در صنعت بانکداری است که واقعیت آموزش و یادگیری در این صنعت را بازنمایی می کنند. در واقع این پژوهش در پی آن است که علاوه بر شناسایی نوع گفتمان حاکم بر متون مورد نظر، مفاهیم کلیدی در نظم گفتمانی را بررسی کند. روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف برای این پژوهش انتخاب شده است. چارچوب نظری که فرکلاف معرفی می کند، دربرگیرنده مفاهیمی متنوع است که باتوجه به هدف پژوهش از آنها استفاده شد. فرکلاف این مفاهیم را در یک الگوی سه بعدی تحلیل می کند. براساس این الگو، متون انتخاب شده که فصل نهم قانون مدیریت خدمات کشوری بخشنامه «نظام آموزش کارمندان دستگاه های اجرایی»، «نظام جامع آموزش و توسعه منابع انسانی بانک» و مقاله های فارسی با موضوع توسعه منابع انسانی در صنعت بانکداری می باشند، به صورت مفصل و دقیق در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین تحلیل شد. نتایج تحلیل نشان داد که گفتمان حاکم بر متون از راه عناصر گفتمانی دیدگاه یکپارچه در نظریه های خود و کار، رویکرد مبتنی بر عملکرد در نظریه های یادگیری در کار و فرایند یادگیری هدایت شده در نظریه های یادگیری مفصل بندی شده است و نظم گفتمانی بر کلیت این گفتمان حاکمیت دارد.

    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف، نظریه های خود و کار، نظریه های یادگیری در کار، نظریه های یادگیری
  • رضا سلیمانی دامنه*، مهدیه مظفری غربا، سلیم کریمی تکلو صفحات 71-93

    یکی از مهم ترین موضوعاتی که امروزه در سطح جهانی مطرح می شود، حفاظت از محیط زیست است. نوآوری سبز منجربه کاهش اثرهای منفی محیطی و عاملی اساسی در حفظ مدیریت زیست محیطی است. نوآوری سبز شامل استفاده از محصولات، روش ها و مواد جدید برای کاهش استفاده از منابع طبیعی و محدود کردن تخلیه مواد مضر و ایجاد آلودگی در محیط است. ازآنجایی که بیمارستان ها دومین صنعت آلوده کننده محیط زیست هستند و مراکز درمانی مقادیر زیادی از برق، آب، مواد غذایی و مصالح ساختمانی برای ارایه خدمات با کیفیت بالا مصرف می کنند، نوآوری سبز برای آنها اهمیت بالایی دارد. موفقیت نوآوری سبز بستگی به توانایی شرکت برای شناسایی و غلبه بر موانع بالقوه آن دارد. سازمان ها آگاهی کمی از موانع نوآوری سبز که از دستیابی آنها به مزایای این نوآوری جلوگیری می کند، دارند. بنابراین برای ایجاد فرهنگ نوآوری سبز در سازمان، در گام اول نیاز به شناسایی و اولویت بندی موانع نوآوری جهت رفع آنها می باشد. در این پژوهش با بررسی ادبیات پژوهش و نظرخواهی از 12 نفر از خبرگان بیمارستانی، 15 مانع فرعی در قالب چهار مانع اصلی مدیریتی، تامین  کننده سبز، منابع انسانی و مالی برای مراکز درمانی شناسایی شد. سپس با استفاده از روش بهترین-بدترین به وزن دهی و رتبه بندی آنها پرداخته شد که نتایج نشان داد موانع مدیریتی و به خصوص تعهد نداشتن مدیریت به عنوان مهم ترین مانع برای نوآوری سبز در مراکز درمانی می باشد. بنابراین در درجه اول باید این مفهوم و مزایا و اشکال های آن برای مدیران تشریح شود و سپس سراغ رفع سایر موانع رفت.

    کلیدواژگان: نوآوری سبز، تکنیک بهترین- بدترین، موانع نوآوری سبز، مراکز درمانی
  • حمیدرضا سیفی، کاوه محمد سیروس*، ناصر شمس قارنه صفحات 95-118

    پژوهش حاضر با هدف حل مسئله تخصیص منابع انسانی  به صورت یکپارچه و بهینه در شرایط عادی و بحرانی با استفاده از یک روش تلفیقی نوین متاهیوریستیک- فازی انجام شده است. روش حل شامل مدل ریاضی مسئله تخصیص و تلفیقی از الگوریتم فراابتکاری GWO و مدل استنتاج فازی سوگنو بوده است. در این پژوهش از مدل استنتاج فازی سوگنو در لایه تنظیم نرخ ارسال وظایف برای اضافه کردن قابلیت خودتنظیمی پارامترها به الگوریتم بهینه سازی گرگ خاکستری برای حل مسئله استفاده شده است. پس از آماده سازی الگوریتم توسعه یافته نوین، مسئله تخصیص منابع انسانی قبل و بعد از شرایط بحرانی و زمان وقوع بحران با این الگوریتم حل از راه داده های پژوهش های برجسته پیشین، حل شده است. مقایسه نتایج این پژوهش با نتایج 5 روش برتر در پژوهش های قبلی (SGA، PRS، SRS، MIP، HM) بر مبنای سه روش ارزیابی کیفیت حل ها (GA-FSGS، MP-FSGS، GA-SGS) نشان داد که افزایش Ω از 15000 به 25000 موجب بهبود مقادیر HM و SGA نسبت به پژوهش های قبلی در مجموعه داده های B100 و B200 شده است. همچنین مشخص شد که روش پیشنهادی در مقایسه با روش های حل پیشین و کیفیت راه حل های آنها، نتایج بهتر و کیفیت راه حل بالاتری دارد.

    کلیدواژگان: تخصیص منابع انسانی، شرایط عادی و بحرانی، روش متاهیورستیک- فازی، الگوریتم GWO، مدل اسنتاج فازی سوگنو
  • اسماعیل مزروعی نصرآبادی*، غزاله جان نثاری صفحات 119-149
    شناسایی، کاهش و مقابله با ریسک های منابع انسانی برای تعالی سازمان ضروری است. هدف از این پژوهش شناسایی، تحلیل و ارایه راهبردهایی به منظور مقابله با ریسک ها در یکی از سازمان های دولتی استان اصفهان است. مطالعه حاضر به صورت آمیخته انجام شده و در این پژوهش با استفاده از روش های FMEA و FAAO راهبردهای تاب آوری ارایه شده و عدد تاب آوری به صورت کمی محاسبه شده است. جامعه آماری این پژوهش خبرگان  منابع انسانی است و باتوجه به محدودیت جامعه آماری تمامی کارمندان به عنوان نمونه انتخاب شده اند. کلیه ریسک ها با استفاده از مطالعه ادبیات پژوهش و مصاحبه عمیق با خبرگان بدست آمده و در نهایت مصاحبه ها با روش تحلیل مضمون کدگذاری شده اند. در مرحله اول این پژوهش، 34 ریسک شناسایی شدند و از بین آنها 10 ریسک مهم تر انتخاب شده و راهبردهای مقابله با آنان ارایه گردید؛ سپس به منظور بازیابی، 3 ریسک: ابتلا به بیماری بلندمدت، عدم رضایت شغلی کارمندان و خروج تجربه و مهارت بدون ثبت تجربه (انتقال) انتخاب و در مجموع 9 راهبرد برای بازگشت به حالت قبل از وقوع ریسک و یا مطلوب تر از آن ارایه شد. میزان تاب آوری بخش منابع انسانی این سازمان قبل از وقوع ریسک 0.66 و بعد از وقوع ریسک 0.84 بدست آمده است.
    کلیدواژگان: ریسک، ریسک منابع انسانی، مدیریت ریسک، راهبرد، تاب آوری
  • حسین علی نجارپور*، مجید نیلی احمدآبادی صفحات 151-172

    تعادل ‏نداشتن منابع‏ و ‏مصارف، مدیریت سرمایه‏ گذاری ناکارامد و لزوم ‏اصلاحات ‏ساختاری که در نظام کنونی تامین اجتماعی وجود دارد، از یک سو و تجربه موفق نظام ‏تامین‏ اجتماعی ‏چندلایه ‏در برخی ‏کشورها از سوی دیگر موجب استقبال از این نظام ‏در‏ ایران‏‏ شد.‏ پژوهش با‏ هدف ‏شناسایی‏‏ و ‏اولویت‏بندی ‏‏چالش‏ها ‏ و ‏نیروهای ‏پیشران‏ موثر،‏ ارزیابی ‏منابع ‏سازمان‏ ، تدوین ‏و انتخاب ‏سناریو‏ انجام شده ‏است. مدلسازی‏‏ پژوهش ‏با ‏روش ‏دیمتل ‏و تحلیل ‏داده‏ ها با‏ ای‏ان‏پی ‏‏‏‏‏‏انجام ‏شد. روش‏ پژوهش ‏توصیفی ‏و ‏مبتنی بر ‏نظرسنجی ‏خبرگان ‏(‏‏‏45 نفر از مدیران‏ تامین‏ اجتماعی ‏استان ‏اصفهان) است.‏ نتاج نشان‏‏ داد‏ که ‏اثرگذارترین‏ گروه‏ چالش، «چالش های ‏بیمه ‏و ‏بازنشستگی» ‏است ‏و ‏عامل «نزدیکی ‏به ‏نقطه سربه سر مالی» به عنوان مهم ترین زیرچالش محسوب می شود. همچنین دو عامل «تامین‏ منابع ‏مالی ‏پایدار» و «تعامل با نهادها ‏و ‏سازمان های‏ مرتبط» به عنوان دو نیروی پیشران استقرار این نظام شناسایی‏ شدند. با قرار‏دادن این‏ دو پیشران در ماتریس ‏شوارتز، محتمل ترین سناریو، سناریوی‏ کندوی ‏بی ‏عسل تشخیص ‏داده‏ شد.

    کلیدواژگان: نظام تامین اجتماعی چند لایه، دیمتل، ای ان پی، سناریونگاری
  • نغمه همتی نژاد، آمنه خدیور* صفحات 173-194

    انتخاب و اولویت بندی پروژه های فناوری اطلاعات  یکی از تصمیم های مهم موردتوجه مدیران است. از سویی دیگر توسعه دولت الکترونیکی در کشورها موردتوجه دولت مردان می باشد. ارایه الکترونیکی خدمات سازمان ها، از نشانه های اولیه توسعه دولت الکترونیکی است. هدف اصلی این مقاله ارایه مدلی کاربردی به سازمان های دولتی است که در راستای پیاده سازی دولت الکترونیکی و به منظور ارایه الکترونیکی خدمات خود، نیازمند انتخاب و اولویت بندی پروژه های فناوری اطلاعات هستند. در مدل ارایه شده از روش دیمتل، روش تحلیل سلسله مراتبی و روش پرامتی 2 به منظور اولویت بندی پروژه های فناوری اطلاعات استفاده شده است. نتایج به دست آمده از پیاده سازی مدل در یک سازمان دولتی نشان می دهد پروژه هایی از قبیل برنامه ریزی منابع سازمانی و مدیریت ارتباط با مشتری که مجموعه بیشتری از خدمات را به ذی نفعان خواهد داد، در اولویت اول سازمان برای الکترونیکی کردن خدمات قرار داشته و ازطرفی دیگر پروژه هایی مانند سیستم مدیریت امنیت اطلاعات و ایجاد شبکه گسترده، به دلیل کمترین تعداد ارایه خدمت ملموس و مستقیم به ذی نفعان در رتبه های پایین قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اولویت بندی پروژه های فناوری اطلاعات، دولت الکترونیکی، تحلیل سلسله مراتبی، تکنیک دیمتل، روش پرامتی
  • حسن دانایی فرد* صفحات 195-199
|
  • Heidar Ahmadi, Mohammad Asarian*, Zahra Izadi Pages 1-20
    Purpose

     The purpose of this paper is to identify and rank the most important factors that cause the failure of chain restaurants during the Covid-19 crisis with a resource-based view so that they can have a definite picture of these factors to overcome the challenges of this crisis.

    Method

     The research method is mixed, and the statistical population of this research is chain restaurants. In the first step, which has been done qualitatively, the previous papers were first reviewed, and several factors were identified. Experts were then interviewed to identify new factors; experts were purposefully selected from restaurant managers and consultants. The identified factors were classified into three groups: management, culture, and resources, and the average of the factors was obtained using a t-test. In the second step, which was done quantitatively, a questionnaire was designed using the best-worst pairwise comparison between the indicators, and the factors were ranked.

    Finding

     The results showed that the inflexibility factor as a subset of culture with a weight of 0.155 is primarily essential, then the inefficiency factor with a weight of 0.140 as a subset of management, and finally the factor of investment reduction with a weight of 0.042 as a subset of resources are located.

    Keywords: Best-Worst Method, Business Failure, Covid-19, Crisis, Resource-Based View
  • Abdolhamid Bayat*, Meysam Latifi Pages 21-44

    The Holy Defense, as one of the historical periods that ended with the victory of the Iranian nation, has lessons and teachings that should be studied by researchers and become a model and theory. Commanding style of commanders is one of the important aspects of that period that has been considered in the present study. Twenty commanders of the Holy Defense were studied in a library method, considering the diversity of command positions, reputation, and the availability of resources. The obtained documents were coded and analyzed with a qualitative approach and content analysis method, and after validation in two stages, four styles of jihadi command were identified in the commanders of that time: "Creative consequentialism (focusing on the goal based on intelligence)", "Authoritarian consequentialism (attention to the goal based on authority)", "Wise staffing (attention to forces based on intelligence)" And "strong support (focusing on force based on authority)."

    Keywords: Command style, command, content analysis, Holy defense, Human resources management, Typology
  • Hamed Dehghanan*, Vahid Khashei, Seyed Mojtaba Mahmoudzadeh, Mahya Mohammadi Pages 45-69

    The purpose of this paper is to identify the dominant discourse on texts related to human resource development strategies in the banking industry that represent the reality of education and learning. In fact, in addition to identifying the type of dominant discourse, we examine key concepts in discourse order. This research is based on Fairclough's critical discourse analysis (CDA) method. The theoretical framework that Fairclough introduces, involves a variety of concepts that have been used for research purposes. Fairclough analyzes these concepts in a three-dimensional model. According to this model, the selected text, which is a "comprehensive system of education and human resource development" in the banking industry, was analyzed in detail at the three levels of description, interpretation and explanation. The results of the analysis showed that the dominant discourse on human resource development strategies in the banking industry is articulated through the discourse elements of integration perspective, performance-based approach and guided learning activities and the order of discourse dominates the whole of this discourse.

    Keywords: Human resource development (HRD), Fairclough's critical discourse analysis (CDA), theories of the self, work, theories of workplace learning, learning theories
  • Reza Soleymani-Damaneh*, Mahdie Mozaffari, Salim Karimi Takalo Pages 71-93

    Medical centers consume large amounts of electricity, water, food and building materials to provide high quality care. Among the medical centers, hospitals consume more energy and water than many industries and produce more waste. Medical centers should look for programs to reduce energy consumption, reduce environmental impact, and manage waste disposal and medical waste. Green innovation makes this possible for these centers. Green Innovation is a set of changes in production products and processes aimed at managing waste, environmentally friendly productivity, reducing greenhouse gas emissions, environmentally friendly design, and reducing environmental impact.In order to create a green innovation culture in the organization, in the first step, it is necessary to identify and prioritize the barriers to innovation in order to eliminate them.In this study, by examining the research literature and consulting experts, 15 sub-obstacles were identified in the form of 4 main management barriers, green suppliers, human and financial resources for medical centers.Then, using BWM method, their livelihood and ranking were considered according to 12 experts, and the results showed that managerial barriers and especially lack of management commitment are the most important obstacles for green innovation in medical centers. Therefore, first of all, this concept and its advantages and disadvantages should be explained to the managers, and then other obstacles should be removed.

    Keywords: Green Innovation, BWM, Green Innovation Barriers, Medical Centers
  • Hamidreza Seifi, Kaveh Mohamad Cyrus*, Naser Shams Gharneh Pages 95-118

    This study aimed to solve the problem of human resource allocation in an integrated and optimal way under normal and critical conditions using a new integrated metaheuristic-fuzzy method. The solution method has included a mathematical model of the allocation problem, a combination of the GWO metaheuristic algorithm, and the Sugeno fuzzy inference model. In this research, Sugeno fuzzy inference model has been used in the task rate adjustment layer to add the ability to self-regulating the parameters to the optimization algorithm. After the preparation of the newly developed algorithm, the problem of human resource allocation before and after the crisis and the time of the crisis has been solved with this solution algorithm through the data of previous prominent researches. Comparison of the results of this study with the results of the top 5 methods in previous studies (SGA, PRS, SRS, MIP, HM) based on three methods of evaluating the quality of solutions (GA-FSGS, MP-FSGS, GA-SGS) showed that the increase of Ω from 15000 It has improved the HM and SGA values ​​to 25,000 compared to previous studies in the B100 and B200 datasets. It was also found that the proposed method has better results and higher solution quality compared to the previous solution methods and the quality of their solutions.

    Keywords: Human Resource Allocation, Normal, Critical Conditions, Metaheuristic-Fuzzy Method, GWO Algorithm, Sugeno Fuzzy Inference Model
  • Esmaeil Mazroui Nasrabadi*, Ghazale Jannesari Pages 119-149
    Identifying, mitigating, and confronting human resources risks is essential for organizational excellence. This study aims to identify, analyze, and provide strategies to deal with risks in one of the government organizations in Isfahan province. The present study is mixed, where the resilience strategies are presented using FMEA and FAAO methods, and the number of resilience is calculated quantitatively. The statistical population of this study is human resource experts. Due to the limitations of the statistical society, all employees were selected as samples. All risks were obtained through the study of research literature and in-depth interviews with experts. The interviews were coded using thematic analysis. In the first phase of this study, thirty four risks were identified, and among them, ten most significant risks were selected, and strategies for dealing with them were presented. In order to retrieve, three risks were selected: long-term illness, staff dissatisfaction, and exit of experience and skill without experience transfer. A total of nine strategies were presented to return to the pre-risk state or more desirable. The resiliency ratio of the organization’s human resources department was 0.66 before the occurrence of risk and 0.84 after the occurrence of the risk.
    Keywords: Risk, Human Resource Risk, Risk Management, Strategy, Resilience
  • Hoseinali Najjarpour*, Majid Nili Ahmadabadi Pages 151-172

    Imbalance between resources and expenditures, inefficient investment management of available, the need for structural reform and the successful experience of a multi-pillar social security system in some countries, have encouraged this system in Iran. Research aims to identify and prioritize the challenges and impeller forces effective in the implementation of this system and evaluate the resources organization and develop and select scenario. The research modeling was carried out using DEMATEL technique and data analysis done with ANP. The research method is descriptive, and based on a survey of experts that includes 45 social security managers in Isfahan province. The results showed that the most effective challenge group is the "Challenges of Insurance and Retirement" and the "Proximity to The Financial Breakeven Point" is a major sub-challenge. Also, two factors of "sustainable financing" and "interaction of related institutions and organizations" were identified as two forces behind the establishment of this system. By placing these two propellers on the Schwartz matrix, the most probable scenario detected as the Honey free hive.

    Keywords: Multilayer Social Security System, DEMATEL, ANP, Scenario
  • Naghmeh Hemmati, Amene Khadivar* Pages 173-194

    Selecting and prioritizing IT projects is one of the most important decisions for managers. On the other hand, the development of e-government in countries is of interest to government officials. Providing electronic services by organizations is one of the early signs of the development of e-government. The main purpose of this article is to provide a practical model to government organizations. In order to implement e-government and provide e-services, these organizations need to select and prioritize IT projects. In the proposed model, Dematel method, hierarchical analysis method and Prammett 2 method are used to prioritize information technology projects. The results obtained from the implementation of the model in a governmental organization show that projects such as organizational resource planning and customer relationship management, which will provide more services to stakeholders, are the organization's first priority for electronic services, and projects such as Information security management system and network development are low due to the low number of tangible and direct service to stakeholders.

    Keywords: Prioritization of Information Technology Projects, E-Government, AHP, DEMATEL, PROMETHEE2Prioritization of IT projects, e-government, hierarchical analysis, Dimtel technique, Pramti method